Lezing

Voor onderstaande lezing ben ik een try-out tour aan het organiseren. Mocht u interesse hebben om hem te boeken bij u op lokatie, bel of mail me dan. 

De primeur is te zien op 18 nov bij de VG in Amsterdam. Lezing: Waar je aan lijdt is wat je leidt

Waar je aan lijdt is wat je leidt…

Hoewel we een leven lang bezig kunnen zijn met onszelf te veranderen en bewust of onbewust afstand te doen van onze drama’s en patronen, blijkt paradoxaal genoeg precies dat wat ons een heel leven in de weg zit, hetgeen te zijn dat onze weg door het leven baant.

Is dit ziel of persoonlijkheid? Moeten onze patronen weg?  Zijn onze behoeftes er alleen om ze de baas te worden? Zijn we als mensen op een spiritueel pad, waar we boven onze menselijke natuur staan of zijn we spirituele wezens op een menselijk pad en ligt in ons gemis iets van onze missie besloten?

In deze lezing zal ik een korte inleiding geven over psychosynthese. Een methode die veronderstelt dat we een ziel zijn en een persoonlijkheid hebben en werkt met de spanning die ontstaat tussen beide.

Jetske Osterthun (1974) heeft psychosynthese gestudeerd aan het Instituut voor Psychosynthese in Hilversum. Ze werkt als coach, therapeut en consultant, geeft supervisie, cursussen, trainingen en lezingen. Daarnaast onderzoekt en schrijft ze graag. Jetske is eigenaar van Learn to Live-Psychosynthese consultancy www.learntolive.nl

 

Achtergrond informatie
Roberto Assagioli (1888-1974), de grondlegger van de psychosynthese was arts, psychiater en psychotherapeut. Vanaf 1910 wees Assagioli op de beperkingen van het psychoanalytische concept. Hoewel de psychoanalyse Assagioli beïnvloedde, vond hij dat deze te veel de nadruk legde op het overleven en handhaven van het individu en te weinig op zingeving en gemeenschapszin. In tegenstelling tot Freud, die zei: ‘Ik ben alleen geïnteresseerd in de kelder van de mens.’ was Assagioli geïnteresseerd in het hele gebouw. Hij zei: “Wij proberen een lift te bouwen die iemand toegang geeft tot elk niveau van zijn persoonlijkheid en we willen het terras openen, waar je van de zon of de sterren kunt genieten”.

Het was Assagioli’s verlangen een wetenschappelijke psychologie te ontwikkelen die het bestaan van de ziel en hogere aspiraties van de mens erkent. Een ander belangrijk element in zijn methode is de centrale plaats van de wil als sturend mechanisme in ons handelen.